IBS – Vanligare An Du Tror

post thumb
Nyheter
by Hemron/ on 09 Mar 2017

IBS – Vanligare An Du Tror

Får du ofta ont i magen, känner dig uppblåst och gasig eller kanske ofta går från att vara förstoppad till att få ovälkomna diarréer? Har du gått runt och undrat om du kanske är laktos- glutenintolerant och slutat med mejeriprodukter eller gluten utan några vidare resultat? Då kan du ha något som kallas IBS.Idag är magproblem en av de vanligaste besvären i vårt samhälle och i och med den ökade stressen har alltfler fallit för problemet. Som vi idag vet är magen A och O för ett bra välmående och visst är det trist när magen alltid ska krånglar. Det många inte vet om är att dessa magproblem, som just buksmärtor, förstoppning, diarré och gasbesvär kan vara ett tecken på något som kallas Irritable Bowle Syndrome – IBS. IBS är en vanlig förekommande åkomma och är en funktionell störning i mag-tarmkanalen och visar sig som symtom som övre nämn. Det enda sättet att hantera och behandla IBS är att ändra om sin kosthållning och idag finns något som kallas FODMAP som är en beprövad metod som visat sig ge goda resultat för IBS-drabbade. FODMAP står för Fermenterbara, Oligo- Di- och Monosackarider och Sockeralkoholer (Eng Polyols) som dessa är jäsningsbara kolhydrater som personer med IBS har svårt att absorbera. Det som sker när man äter dessa produkter är att vätskebalansen i tarmen rubbad och bidrar då till IBS-symtomen som gasbildning, förstoppning O.S.V. På nätet finns det mängder av artiklar man kan läsa för att fördjupa sig mer om ämnet och misstänker man att man har IBS-mage kan man alltid vända sig till sin husmottagning för råd och stöd.

Personligen har jag en vän som lider av IBS och jag vill tillägga det att IBS inte är någon allvarlig sjukdom och med rätt kosthållning kan man snabbt bli av med den. Min tjejkompis som få lider av IBS är precis som mig – en riktigt smoothiefantast. Till en början var det svårt för henne och hon förstod inte varför hennes mage konstant svullande och och mådde under många år dåligt över problemet. Hon testade allt, slutade med laktos och gluten, testade olika dieter och slutade till och med äta ett tag. Inget fungerade särskilt länge och hon mådde under många år mycket dåligt tills en dag när en läkare berättade att hon antagligen hade IBS-mage. För att göra en lång historia kort så fick min vän hjälp och stöd att bygga en ny kostplan och efter några få månader blev hennes mage mycket bättre. Idag har hon knappt några problem alls och hon gör helt fanatiska smoothies efter egna specialrecept.

Det jag vill berätta med dagens inlägg är att problem med magen kan vara lättare löst än vad man tror och utan att behöva sluta med det man älskar kan man ta tag i problemet och lösa det på bästa sätt. Så ni som lider av magproblem, ta tag i det och lev livet som det är värt att leva.